TIC i lectura: ni pedra filosofal ni pedra a la sabata

Al núm. 55 de la revista L'Illa, d'Edicions Bromera, he llegit un article titulat Llibres, pantalles, lectures, amb anàlisis i argumentacions que comparteixo. Entre d'altres coses diu:
"Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ens proporcionen bona cosa d’eines per a promoure la lectura. No són una pedra filosofal que converteix els xiquets en lectors apassionats, però tampoc no són una pedra en la sabata que els aparta del camí dels llibres. Lluny de visions negatives o d’optimismes excessius, cal reconéixer les possibilitats que ofereixen, sobretot des de la perspectiva d’una generació, la dels infants i joves actuals, que són autèntics nadius digitals. Per la seua naturalesa elàstica, sovint limitem la lectura a la literatura i el llibre i excloem altres suports vàlids, com els còmics o els ordinadors. En altres casos, moguts pel desig d'encomanar-la, allargassem tant el concepte que la confonem amb altres formes de consum cultural (...) Amb tot, sembla que és millor pecar per excés que per defecte: una concepció generosa de la lectura contribuirà a dissenyar i aplicar amb èxit estratègies d'animació en què estiguen involucrades les TIC i, en concret, Internet, el mitjà per excel·lència de l’era digital".
Per altra banda, i aquesta vegada a la pantalla, he seguit llegint sobre aquest tema a la pàgina Lectura Lab, al web de la FSGR, on ens donen als educadors uns consells per a utilitzar la pantalla com a instrument de foment lector: 


"Els nens i els joves se senten còmodes manejant múltiples dispositius tecnològics (ordinadors, mòbils, llibres electrònics), canals de comunicació i d'accés a un univers d'oci i coneixements en els que també poden incorporar la lectura com una opció natural d'entreteniment. Els adults podem contribuir a això:





- Ajudant-los a trobar recursos digitals de qualitat, útils per a diferents propòsits de lectura i adequats a les necessitats, interessos i gustos particulars dels infants i joves.
- Mostrant-los la varietat d'elements que conviuen en aquests mitjans (paraules, imatges, sons) i les possibilitats que aquesta combinació ofereix tant per crear com per llegir històries.
- Plantejant nous reptes. Els suports digitals ens conviden a ser protagonistes escrivint les nostres opinions, comunicant amb altres lectors i fins i tot escrivint les nostres pròpies històries.
Pensa que al llarg de la història, la lectura i l'escriptura han utilitzat diferents "envasos". Avui la pantalla és un d'ells. I recorda: l'important és el contingut, no el recipient que el conté". 


En properes entrades a aquest blog, i a partir d'aquests articles, aniré mostrant un enfilall d'aportacions i recursos que ofereix internet a la lectura. I ho simbolitzarem amb aquesta icona:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Com fer comentaris o aportacions:
1r. Escriviu el text del que vulgueu comunicar al requadre de sota.
2n. A "Escull una identitat", heu de dir qui sou. Per fer-ho, cliqueu el punt on diu Nom/URL i poseu el vostre nom.
3. I, finalment, cliqueu "Publica"
Avís: Per veure el vostre comentari publicat haureu d'esperar que sigui moderat per l'administradora del blog. Gràcies

Ir Arriba