Per aprendre a comprendre un text. Alguna clau...

Antonia Santolaya Ruiz-Clavijo
Donant voltes i tombs, llegint i rellegint articles i llibres sobre com es produeix la comprensió lectora, observant el que es fa i el que no es fa, i amb la finalitat d'ajudar a trobar què es pot fer... us aniré mostrant -mitjançant diverses entrades a BibliotecaViva- un joc de claus, a veure si d'entre elles en trobeu alguna que obri algun pany:

Què significa aprendre a comprendre un text?
Primera clau:
Llegir és buscar sentit a allò que es llegeix. És construir a la ment una representació d'un retall de realitat que algú ens intenta transmetre mitjançant un text. I el significat d'un text el construeix cada lector.
Llegim per comprendre el que altres persones ens volen comunicar. I, allò que ens volen comunicar, es refereix a algun aspecte de la realitat que ens és significatiu per a nosaltres.

Sembla obvi, però és important, que el professorat faci palesa aquesta proximitat entre text i lector. I per fer-ho ens cal conèixer i entendre la distància i els obstacles que hi ha entre un i l'altre. Ensenyar comprensió lectora és crear un context en el qual la lectura tingui sentit.

Posant-nos pràctics, ¿per on comencem, si com a docents, volem ensenyar a comprendre un text? Imaginem-nos que estem davant una lectura col·lectiva d'un text...

Una prèvia bàsica serà convenir un objectiu de lectura, una intenció lectora. D'aquesta manera l'alumne podrà manejar la seva capacitat de saber llegir amb la de com ha de llegir.

Alhora hauríem d'activar la curiositat i la motivació sobre què n'aprendrà. Els nois i noies s'han de poder agafar a algun tipus de creença positiva per afrontar la tasca gens senzilla de comprendre. Per involucrar-se en un text han d'experimentar que la seva lectura és desitjable i alhora viable.

Un altre reactiu important, és exercitar els coneixements previs. Molts docents ja tenim en compte posar-los en funcionamentAmb aquesta activació pretenem que els aprenents facin connexions entre el que van a llegir i allò que ells ja saben. Ensenyarem a comprendre, o sigui a dotar de significat, si no ens quedem només en fer un llistat del que ja saben. El model ideal d'activació seria seleccionar i ordenar els que siguin rellevants, connectar-los amb la planificació i el contingut del que estan a punt de llegir. Ajudes a l'estil de: "Recordeu de què vam parlar...? Així doncs ja sabem que... Al text d'avui trobarem dos arguments... I aprendreu a..."

Un esquema que resumiria aquesta primera clau seria més o menys encertadament així:

Finalment, per continuar ajudant a donar sentit, caldrà fer pensar ¿té sentit el que el text m'explica? ¿sóc capaç d'imaginar-me la situació que m'està exposant el text?
Però això ja donaria per una altra possible clau...

I és clar, una premissa que no he anunciat a l'inici de d'aquesta entrada és que la comprensió lectora es pot ensenyar, vaja, més ben dit, que s'ha d'ensenyar!

Aquest article s'ha destil·lat a partir de diverses lectures d'experts en lectura i comprensió, entre ells: Enric Queralt, Emilio Sánchez Miguel i Eduardo Vidal Abarca i de materials de formació de l'Impuls de la Lectura.    



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Com fer comentaris o aportacions:
1r. Escriviu el text del que vulgueu comunicar al requadre de sota.
2n. A "Escull una identitat", heu de dir qui sou. Per fer-ho, cliqueu el punt on diu Nom/URL i poseu el vostre nom.
3. I, finalment, cliqueu "Publica"
Avís: Per veure el vostre comentari publicat haureu d'esperar que sigui moderat per l'administradora del blog. Gràcies

Ir Arriba