Els àlbums il·lustrats també a les Aules d'Acollida

"Neda-que-neda"
Autor: Leo Lionni
Editorial: Kalandraka.
Avui he estat a la primera sessió de formació dels tutors nous d'Aules d'Acollida (AA) d'aquest curs que comença.

Com a assessora LIC m'ha correspost escollir i mostrar un conte. I he triat el llibre "Neda-que-neda", un àlbum il·lustrat que ja m'havia agradat molt quan l'explicava a la biblioteca de l'escola i del qual ja n'havia parlat a Biblio-classes.

I per què un àlbum il·lustrat?
- Un bon àlbum il·lustrat té un gran potencial per proporcionar-nos experiències profundes de lectura. Dos codis diferents -text i imatge-  interactuen per contar una història. Les imatges no són purament ornamentals, sinó que hi juguen un paper essencial.
- Els àlbums il·lustrats són adaptables a diferents edats. Ofereixen un nivell de complexitat que els fa adequats per a una amplia franja d'edat, que pot anar d'Educació Infantil a l'ESO.
Si voleu ampliar coneixements i reflexionar sobre la idoneïtat dels textos literaris per a l'alumnat nouvingut, us recomano dues publicacions en línia que podeu trobar a la pàgina de l'Xtec: "Escuela e inmmigración. La literatura que acoge" de Teresa Colomer i " Utilització dels textos literaris per a la integració i l'aprenentatge lingüístic de l'alumnat nouvingut", d'Ana M. Margallo.

I per què "Neda-que -neda"?
Us convido a mirar i a escoltar el conte i després us apunto els valors que hi veig...


(edyard87)

Del conte en podríem analitzar les qualitats literàries, que les té; el registre poètic, que el té; la riquesa pictòrica, que la té... Però avui només us apuntaré els valors que transmet, i que en fan d'ell un "recurs acollidor":
- L'empatia: ens mostra la por, com una emoció comuna als humans, i a alguns animals.
- La cooperació: amb ajuda i companyia podem vèncer obstacles.
- La diferència és positiva: en Neda-que-neda no és com la majoria dels seus companys i forma part activa del grup.
- La identificació amb el protagonista: és un referent positiu. Ens transmet valentia i ens mostra que, sigui al mar o la vida, no ens podem quedar sempre espantats i salvaguardats.
- Factor confiança. Els infants nouvinguts fàcilment es senten desiguals, desconcertats... Necessiten missatges de confiança que se'n sortiran.
- Reforça la resiliència, la qualitat d'aquells que, després de patir una forta adversitat, han estat capaços de superar-la i de sortir-ne enfortits.
Com en "Neda-que-neda"!

I com acostar els conte a l'alumnat? A grans pinzellades, diria que aquest conte, com molts altres bons àlbums il·lustrats:
- Es poden utilitzar tant a l'aula d'acollida, com a l'aula ordinària.
- Recomanaria sempre mostrar el conte en suport llibre. La cultura escrita té un important pes i valor a la nostra societat. El format llibre implica un reconeixement a l'autoria.
- Posteriorment, també es podria utilitzar el suport digital: el vídeo -com hem fet més amunt-; amb so o bé sense, posant la veu l'educador com a modelador i posteriorment també l'alumnat. Per a la lectura del text en grup afegiria la possibilitat d'utilitzar presentacions (com la que s'hi inclou aquí sota)
- Per acabar, aconsellaria tenir en compte la possibilitat de crear un blog de l'AA on -a més a més d'altres recursos- es puguin reviure els contes explicats sempre que es vulgui i es tingui accés a Internet, sigui a la PDI, als ordinadors de l'aula, de l'escola, de casa o del locutori...

(Presentació: edyard87)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Com fer comentaris o aportacions:
1r. Escriviu el text del que vulgueu comunicar al requadre de sota.
2n. A "Escull una identitat", heu de dir qui sou. Per fer-ho, cliqueu el punt on diu Nom/URL i poseu el vostre nom.
3. I, finalment, cliqueu "Publica"
Avís: Per veure el vostre comentari publicat haureu d'esperar que sigui moderat per l'administradora del blog. Gràcies

Ir Arriba